Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  16323   

Coniothyrium fuckelii
Coniothyrium Hastaligi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Coniothyrium fuckelii Sacc. (teleomorph: Diapleella coniothyrium (Fuckel) Barr = Leptosphaeria coniothyrium (Fuckel) Sacc.)
- Coniella fragariae (Oudem.) B. Sutton = Coniothyrium fragariae Oudem. fungal hastalik etmenleri olup, konukçulari arasinda gül, elma, sekerkamisi, çilek ve bir çok üzümsü meyve yer almaktadir. Bu hastalik etmeni agaçlarin solgunluk hastaligina, sürgünlerin ölümlerine ve sonuçta da verim azalmasina neden olur. Patojen kis gibi olumsuz kosullarini bitki artiklari üzerinde geçirir ve bir sonraki sezonda uygun kosullar altinda fungus piknitleri (üreme organi) içerisinde ürettikleri konidisporlarini disari salmaktadirlar. Bu sporlar saglikli bitkilere hava akimlari, su siçramalari ve böcekler ile tasinmaktadir. Nemli kosullarda bu sporlar hizla çimlenir ve yaralanmis dokularindan bitkilere giris yaparlar. Infeksiyon yerlerindeki dokularda hizli ölümler görülebilir.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Fungusun spor infeksiyonun oldugu dokularda hizli ölümler görülebilir. Infeksiyonlar gelisme mevsiminin her devresinde ortaya çikar ve fungusun piknit üreme organlari yasli kanserlerin ölü dokularinda olusmaktadir ve bu dokular hastalik etmeni için daha sonraki sezonlar inokulum kaynagi olusturmaktadir. Hastalik etmeninin kahverengimsi mor lezyonlari yan sürgünler üzerinde görülebilir ve bitkilerin yaprak ya da stolon etrafini kusattiginda üste kalan aksammin solmasina ve ölümüne neden olabilir. Lekelerin bulundugu alanlar incelendiginde üreme yapilari olan siyah küçük piknitleri lekenin merkezi kisimlarinda ya da ölü dokular üzerinde görmek mümkündür. Hastalik etmeninin güllerde meydana getirdigi belirtileri görmek için gül hastaliklari sayfamizi ziyaret edebilirsiniz.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastalikli bitki materyallerinin toplanmasi ve yok edilmesi.
2. Hastaliktan ari ve sertifikali fidelerin kullanimi.
3. Bitkilerin saglikli olarak yetistirilmeli ve streste birakilmamali.
4. Bitkileri yaralamaktan kaçinilmali.
5. Bitkilerde görülen zararlilar ile mücadele.
Kimyasal mücadele
Kimyasal mücadele olarak bakirli preparatlar (bakir hidroxid) ve diger bazi koruyucu fungisitler tavsiye eilmekte, hastalik siddetli olarak ortay çiktigi zamanlar ise Banlate ve Captan ile ilaçlama yapilabilir.
G
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Coniothyrium fuckelii
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net